Håll dig välinformerad om de viktigaste pensionsfrågorna med en egen prenumeration på Pensionsstudion - just nu: hela hösten, halva priset!
Pensionsstudion samlar beslutsfattarna i branschen för att ge dig information och kunskap om höstens viktigaste frågor. Vi sänder direkt varannan tisdag, men du kan såklart även se programmen i efterhand.

I Pensionsstudion den 27 oktober:
Hur lätt är det att lura konsumenter på finansmarknaden? Och hur svårt är det att få rätt?


Finansinspektionen har nu börjat en aktivitet för att göra konsumenter uppmärksamma på att alla som säljer finansiella tjänster på nätet inte alltid är ärliga. Men hur bra är skyddet för konsumenterna i praktiken?

Mikael Sandahl, Finansinspektör på Finansinspektionens konsumentenhet diskuterar frågan tillsammans med Nathalie Elfinger, advokat från Lexline, som försökt hjälpa en kvinna som förlorade 99,97 procent av sina sparpengar och som under flera år försökt att få ut ersättning för skadan. Hittills utan resultat.

Medverkar gör även jur kand Johan Furhoff som i dagarna kommer att få besked från tingsrätten vad som gäller när försäkringsgivare avvisar kunders krav på ersättning med hänvisning till att de kommit in med sina klagomål för sent. Han har för klients räkning stämt Länsförsäkringar Sak på drygt en miljon kronor och vill ha ersättning från rådgivarens ansvarsförsäkring.

På länk kommer även advokat Magnus Dahlgren från advokatfirman DLaw att vara med. Magnus har under många år företrätt lurade konsumenter i domstol.

Tryggare kan ingen vara? Men räcker den trygghet som spararna har på Pensionsmyndighetens fondtorg idag eller ska man även upphandla fonder som vill delta? Pensionsmyndigheten tog de första 29 stegen mot ett tryggare fondtorg där nya Falcon Funds inte ska kunna beredas plats. De 29 åtgärderna, som kallas steg 1 i reformeringen av Premiepensionen, ska nu följas av steg 2, ett upphandlat fondtorg.

Men behövs ett steg 2? Den frågan ställer sig fondbolagens förening som tycker att de vidtagna åtgärderna redan skapat en bra ordning på fondtorget och tycker att man först ska utvärdera effekterna innan man går till upphandling.

Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens Förening, presenterar sitt svar på den rapport som Pensionsmyndighetens rapport gjort om åtgärderna i steg ett och varför det räcker med den. Han diskuterar frågan med Erik Fransson, Pensionsmyndighetens chef för fondtorget. Medverkar gör även Jonas Lindmark analyschef på Morningstar och vi har även pratat med en analytiker som undrar varför svenska fondbolag är så rädda för upphandlingar där kvalitet ska vara ett urvalskriterium.

Sverige halkar ner en plats på Mercers pensionsranking och hamnar först på sjätte plats i det globala pensionsindexet. Oscar Lekander från Mercer kommer till studion för att berätta vad Sverige kan göra för att förbättra pensionssystemet och klättra på listan.


När du beställer Pensionsstudion får du även tillgång till de tidigare programmen vi visat under hösten:

13 oktober
- EU-domstolens tolkning av GDPR, kan den stoppa datalagring på servrar ägda av amerikanska bolag och är det bara på servrar baserade inom EU som skyddet för personuppgifter kan säkerställas enligt GDPR? Törs någon använda sig av molntjänster i det osäkra läget?
- Hur ska pensionsspararnas prognoser utformas för att ge svar på frågan: Hur mycket får jag i pension?

29 september
- Ardalan Shekarabi försvarar inkomstpensionstillägget som han ser som första hjälpen mot de påstådda orättvisorna och diskuterar det med Anna Pettersson Westerberg (M) och Jens Magnusson, SEB.
- Kommunal berättar om varför man just nu bestämt sig för att ge sig in i pensionsdebatten och kräva högre avgifter till pensionssystemet och bättre möjligheter till förtidspensioner.

15 september
- Glenn Nilsson, vice vd på Max Matthiessen och Anders Kollberg, vd Kollberg & Enqvist, diskuterar hur marknaden påverkas av den nya flytträtten.
- Claes Carlson, vd Futur Pension, berättar hur man lyckades hålla uppe försäljningen trots coronakrisen.
- Vad behöver man som arbetsgivare hålla koll på när det gäller tiotaggarna? Michael Peters, comp&ben-specialist och Lars Callert, marknadsanalytiker på Alecta, berättar om detta.

Under höstens resterande träffar tar vi bland annat upp hur det går med upphandlingen av premiepensionens fondtorg? Blir det nåt av den? En hundramiljardersfråga för alla som vill vara med och förvalta våra framtida pensionspengar, där billigast och bäst ska få vara med medan andra lämnas utanför.

Vi bevakar, fördjupar och ger dig kunskap och insikter under hösten. Vi är med dig. Varannan tisdag eller när det passar dig. Nu får du möjlighet att följa hela serien, sex timmar Pensions-TV för dig som är proffs.

Köper du hela säsongen kostar det 5 990 kr och då ingår även det avslutande minglet som hålls i december. Vill du köpa enstaka avsnitt kostar de 1 390 kr/sändning (priser exkl moms).

Är ni fler från samma företag som vill delta kan du kontakta vår marknadschef Malin Svenberg för separat offert.

Häng med oss - hela säsongen!

Mikael Nyman
programledare och Chefredaktör för Pensionsnyheterna

Deltagarna i programmet kan ändras med kort varsel på grund av Corona-läget.

Anmäl dig
DELA DENNA SIDA
Proffsig produktion och Mikael Nyman gör ett toppenjobb som moderator.

Lättsamt, intressant och bra framfört. Pensionsfrågorna blev lite roligare.
Anmäl dig
TALARE
Mikael Sandahl
Finansinspektör på Finansinspektionens konsumentenhet
Nathalie Elfinger
advokat Lexline
Johan Furhoff
jur kand i egna firman
Magnus Dahlgren
advokat och vd Dahlgren & Partners
Fredrik Nordström
vd för Fondbolagens Förening
Jonas Lindmark
analyschef på Morningstar
INFORMATION
Tid & Plats: Kl 09.00-10.00 den 15 september, 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november och 24 november
Pris: Just nu: Halva priset för hela hösten! 2 995 kr för alla höstens sändningar samt mingel. Enstaka avsnitt kostar 1 390 kr, alla priser är exkl moms.
Rabatt: Just nu får du halva priset när du anmäler dig till hela säsongen!
Kontakt: Malin Svenberg, vd Exakt Media AB och ansvarig utgivare Pensionsnyheterna, malin.svenberg@exaktmedia.se, 08-455 67 76.
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561