MODALDIALOG
13
SEPTEMBER PÅ GRAND HÔTEL,
STOCKHOLM
Välkommen till Terminsstart Pension!
Höstens Terminsstart Pension hålls den 13 september, som vanligt i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm.

Terminsstart Pension har kommit att bli den självklara mötesplatsen för dig som arbetar med pensioner och livförsäkring. Varje år samlas branschens beslutsfattare för att lyssna på spännande föredrag och diskussioner, få ny kunskap och inte minst mingla med gamla och nya bekantskaper. I höst anordnas Terminsstart Pension för 17:e gången.


Ur programmet för Terminsstart Pension:

Transparensen riddare
Studier i Storbrittanien har visat att dolda avgifter riskerar att minska pensionerna rejält. Framstående personer skapade därför Transparency Task Force med syfte att skapa en frivillig standard för transparent redovisning av kostnadsuttag som kan förbättra marknadens funktionssätt, till gagn både för branschen och för slutkunderna. Chris Sier är professor vid universitetet i Newcastle och en av företrädarna för organisationen, han kommer till Terminsstart för att berätta mer om arbetet.

Så fungerar det (inte?) i Sverige
Patrick Siegbahn, tidigare bland annat hedgefondsanalytiker, var med och startade Småspararguiden som ger digital och oberoende rådgivning om pensioner. Hör honom berätta om varför man ska tänka på rådgivning som ett tandläkarbesök, och varför han menar att transparensen inte fungerar på marknaden.

Hur kommer regleringen för tjänstepensionsföretagen att fungera?
Det råder fortfarande osäkerhet kring hur regleringen för tjänstepensionsföretagen kommer att se ut, och vilka kapitalkrav som ska gälla för de aktuella bolagen. Inom kort lämnar dock regeringen besked om hur man planerar att införa IORP 2- reglerna i svensk lagstiftning och hur kapitalkraven ska utformas.
På Terminsstart Pension reder vi ut frågan, och diskuterar vilka konsekvenser det nya regelverket kan få för bolagen och branschen.
Först kommer Susanne Sjödin-Svensson, regelverksansvarig på Folksam, analysera kommande förändringar kring tjänstepensionsregleringar och hur de ska tolkas, och därefter har vi en diskussion kring hur det nya regelverket påverkar bolagen. I diskussionspanelen ingår förutom Susaanne Sjödin-Svensson även Tomas Flodén, stabschef AMF, Maritha Lindberg, vd AI Pension, Mattias Munter, pensionsekonom Skandia och Tord Gransbo, enhetschef finansdepartementet.

Blockchain - tekniken som förändrar finansmarknaden i grunden
Många menar att Blockchain kommer att revolutionera mekanismerna på - och grunderna för - finansmarknaden. Men hur fungerar egentligen blockchain i praktiken? Peter Randall från det brittiska bolaget Setl, ger oss vägledning och beskriver hur branschen kan komma att fungera i framtiden.

Vad händer efter MiFID 2?
Vad händer med marknaden nu när regeringen valt att inte föreslå ett mer omfattande provisionsförbud än vad som följer av MiFID 2, och därmed gått emot två av sina expertmyndigheter? Malin Omberg, områdeschef för konsumentskydd på Finansinspektionen, Christoffer Folkebo, vd för Max Matthiessen, Per-Erik Gullnäs, tidigare vd för Swedbank Försäkring och nu rådgivare på Cavendi, Mats Wester, livchef på Länsförsäkringar Mäklarservice, Jan Ridderwall, försäljningschef på SPP och Annika Saramies, vd för Avanza Pension, diskuterar vilka effekterna kan bli av regeringens förslag.

Hur ska pensionerna finansieras?
Göran Hägglund, nytillträdd ordförande för Pensionsmyndigheten, ger oss sin syn på hur vi ska kunna finansiera pensionerna och hur man ska hantera det missnöje som riskerar att bubbla fram när allt fler inser att nivåerna blir låga om man inte jobbar längre eller sparar mer.

Fler talare är naturligtvis under inbjudan.

Varmt välkommen i höst!

Mikael Nyman
moderator och chefredaktör för Pensionsnyheterna
Anmäl dig
DELA DENNA SIDA
Som vanligt en superbra dag, stort tack! Ser redan fram emot höstens terminsstart
Anmäl dig
TALARE
Chris Sier
Transparency Task Force
Patrick Siegbahn
grundare Småspararguiden
Susanne Sjödin-Svensson
regelverksansvarig Folksam
Tomas Flodén
stabschef AMF
Maritha Lindberg
vd AI Pension
Mattias Munter
pensionsekonom Skandia
Tord Gransbo
enhetschef finansdepartementet
Peter Randall
vd Setl
Malin Omberg
affärsområdeschef Konsumentskydd Finansinspektionen
Christoffer Folkebo
vd Max Matthiessen
Per-Erik Gullnäs
rådgivare Cavendi
Mats Wester
livchef Länsförsäkringar Mäklarservice
Annika Saramies
vd Avanza Pension
Jan Ridderwall
försäljningschef SPP
Göran Hägglund
styrelseordförande Pensionsmyndigheten
Mikael Nyman
moderator och chefredaktör Pensionsnyheterna
INFORMATION
Tid & Plats: Tisdagen den 13 september 2016 kl 9.00 - ca 17.00, därefter mingel. Spegelsalen på Grand Hôtel, Stockholm.
Pris: Pris 5 690 kr, exkl moms. I priset ingår seminarium, dokumentation, fika, lunch och mingel.
Rabatt: Prenumeranter på Pensionsnyheterna får 500 kr i rabatt på ordinarie pris.
Kontakt: Malin Svenberg, tel 08-455 67 76, e-post malin.svenberg@exaktmedia.se.
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561